Elektra, gas en water, daarvoor heb je leveranciers die alles regelen. Dat kan ook met je ICT. Je besteedt het volledig uit voor een vast bedrag per gebruiker per maand. De leverancier is er dan verantwoordelijk voor dat het werkt. Ook de data besteed je dan uit. Hoe meer data je opslaat, hoe hoger je maandbedrag is. Net zoals je meer betaalt als je meer stroom verbruikt.
Dit kan allemaal heel soepel worden geregeld als je gebruik maakt van Cloud Computing. Het is altijd beschikbaar, traploos regelbaar en probleemloos in gebruik.
Er zijn verschillende mogelijkheden.
Je neemt softwarediensten af. Zoals bijvoorbeeld dropbox, online fotoalbums, telebankieren, webmail, etc.
Wat ook kan is dat servers met eigen software en data in een datacenter staan. Je blijft een bedrijfsnetwerk houden dat specifiek voor jouw bedrijf beschikbaar is maar niet meer in je eigen pand staat. Het staat op een andere locatie. Je hoeft dan geen investeringen in hardware te doen. Die hardware is namelijk geen eigendom van je bedrijf maar staat wel uitsluitend tot beschikking van je bedrijfsnetwerk. Andere klanten van de Cloud leverancier maken gebruik van andere servers en andere software licenties.
Nog een voordeel is dat de ruimte in het bedrijfspand beschikbaar blijft voor andere zaken. De kosten die specifiek voor een serverruimte nodig zijn, zoals airco, onderhoud, etc. komen te vervallen.
Contracten
Als ondernemer in onzekere tijden weet je van tevoren niet waar je behoefte aan hebt. Het kan zijn dat je op dit moment 20 Officelicenties nodig hebt, maar volgende maand maar 15. Van belang is dus dat je kiest voor een Cloud leverancier die het mogelijk maakt om dit flexibel te leveren. Dat geldt ook voor opslag van data.
Privacy
Veel bedrijven die de voordelen van Cloud Computing wel inzien, maken zich zorgen over de privacybescherming. Van belang is om vooraf duidelijk te weten waar de data en software zich bevinden. Oftewel: waar is het datacenter gevestigd en waar gaat de back-up naar toe. Niemand wil dat bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid data kan inzien.
Bij een Publieke Cloud weet je niet waar de data zich bevindt.
Bij een Private Cloud kunnen daar duidelijke afspraken over worden gemaakt. |