Regelmatig kom ik over de vloer bij collega MKB’ers: Een interessante diversiteit aan ondernemingen uit verschillende branches.
Zo in de loop van het gesprek vraag ik weleens: ‘Hoe lang kan jouw bedrijf zonder je ICT systeem?’ Het antwoord is dan vaak: ‘Eén dag is eigenlijk al veel te lang’. Vervolgens vraag ik: ‘Hoe heb je dit dan geregeld ?’
Er valt dan vaak even een stilte met vervolgens een twijfelend antwoord. En voor mij is het daarna nog steeds een groot vraagteken. Kennelijk heeft deze ‘Continuïteit van bedrijfsinformatie’ bij veel bedrijven geen prioriteit. De meeste bedrijven investeren forse bedragen in verbindingen, infrastructuren en informatiesystemen maar vergeten het vervolgens goed te borgen.
Bij een calamiteit zoals brand, virusinfectie of diefstal ga je er vanuit dat de back-up tape de redding is. ‘Die back-up kun je toch gewoon terugzetten?’ Als je dat echter nooit getest hebt door een uitwijktest te (laten) doen, dan kom je al snel bedrogen uit. Wie garandeert je dat er iets op de tape staat ? Dat ene e-mail mapje of bestandje op de schijf lukt nog wel. Maar de totale ERP omgeving blijkt in de praktijk langer te duren dan verwacht. Als het al lukt !
Beveiliging van internetverbindingen is ook zo’n item dat bij veel bedrijven niet de aandacht krijgt die het verdient.
We willen tegenwoordig altijd en overal toegang tot de informatie die in onze systemen staat. Maar met wie delen we die gegevens? Is de toegang tot het systeem beveiligd, zowel intern als extern ? Vaak sta ik bij een bedrijf voor de deur geparkeerd en de wireless omgeving is toegankelijk voor iedereen die verbinding zoekt. Weet u wat de gevolgen kunnen zijn als iemand via uw wireless internetverbinding op het WorldWideWeb gaat surfen?
Heeft uw organisatie een procedure voor het inloggen op het netwerk waarbij één keer per kwartaal het wachtwoord moet worden veranderd ? Sterker nog er zijn nog steeds bedrijven waarbij men elkaars wachtwoorden weet en deze middels een gele Post-it op de monitor kenbaar maakt. Vraag eens een second opinion aan bij een specialist op dit gebied. Uw huidige ICT leverancier of de interne systeembeheerder zal waarschijnlijk zeggen dat het bij uw onderneming goed geregeld is.
Voorkomen is beter dan genezen. U bent gewaarschuwd. |